Osoby, które pragną zawalczyć o zgrabną sylwetkę, powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów, które spożywają. Z punktu widzenia dietetyki ten wskaźnik jest bardzo ważny, ponieważ informuje nas, jaki poziom glukozy we krwi pojawi się, gdy spożyjemy dany produkt spożywczy. Na co dzień trudno jest brać pod uwagę wskaźnik indeksu glikemicznego, bowiem nie znajdujemy stosownych danych na opakowaniach produktów, co nie oznacza jednak, iż jest to zadanie niemożliwe do wykonania. A jak się ma teoria w praktyce? Dla osób dbających o sylwetkę indeks glikemiczny pozwala komponować swój codzienny jadłospis. Im wskaźnik jest wyższy, tym wyższy poziom glukozy we krwi będzie się utrzymywał po jedzeniu. Warto zatem wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ glukoza uwalniania jest stopniowo, dzięki czemu przez dłuższy czas nie borykamy się z uczuciem głodu, a trzustka nie zostaje zmuszona do nagłego wyrzutu insuliny. Pamiętać należy także o tym, iż indeks glikemiczny produktów zmienia się po ich przetworzeniu. Przykładowo wyższy wskaźnik IG będzie wykazywać marchewka ugotowana, aniżeli surowa.