W momencie, gdy zdrowy styl życia zaczął interesować społeczeństwo coraz bardziej, narosło wokół tego tematu mnóstwo mitów. Mało wartościowych informacji, których można znaleźć więcej, aniżeli tych naprawdę istotnych. Jeden z mitów dotyczących zdrowego odżywiania, to zalecenie niejedzenia po godzinie 18tej. Natomiast realnie ostatni posiłek powinien zostać spożyty maksymalnie trzy godziny przed spoczynkiem. Warto stosować się do tej zasady tym bardziej, że w zależności od trybu życia, pracy i innych czynników, niekiedy nasz rytm dobowy wymaga innych pór spożywania posiłków. Stąd trudno wyobrazić sobie pracownika, który dopiero nad ranem kończy nocną zmianę i przez cały ten czas nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii. Spada zatem jego wydajność, jak i pogarsza się przede wszystkim samopoczucie fizyczne, a co za tym idzie przestaje być efektywnym pracownikiem. Spożycie ostatniego posiłku nie później niż trzy godziny przed snem to także granica o pewnym stopniu elastyczności, bowiem należy pod uwagę wziąć wiele czynników wynikających z indywidualnego trybu, jak i stylu życia. Granica ta będzie się przesuwać w jedną bądź drugą stronę biorąc pod uwagę godziny największej aktywności w ciągu doby, jak i najmniejszej. Także kwestie związane z wysiłkiem fizycznym i inne.