Konserwy kojarzą nam się przede wszystkim z puszkami wygodnymi do transportu podczas wypraw na biwak i wszędzie tam, gdzie ciężko przygotować sobie posiłek w tradycyjnej jego formie. Przez długi czas panowało przekonanie, że nadają się one tylko i wyłącznie do tych celów. Wierzono, że są niezdrowe i nie powinno się ich spożywać. Tak naprawdę konserwy, które nie są zbyt tłuste, w ich składzie nie znajdujemy jedynie chemicznych dodatków i sztucznych substancji, a wieczko nie jest wypukłe, co oznacza, iż konserwa nadaje się do spożycia, warto po nie sięgać. W szczególności po konserwy przygotowywane z ryb morskich można jeść nawet codziennie. Idealnie sprawdzają się w profilaktyce osteoporozy, a do tego są bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia. W konserwach znajdujemy również konserwanty, jednakże są to substancje dopuszczone do spożycia, stąd nie należy się obawiać ich spożywania. Nie oznacza to jednocześnie, iż nasza dieta ma składać się jedynie z puszkowanego jedzenia, przy czym raz na jakiś czas wybór dobrej jakości konserwy będzie dla nas nie tylko ciekawą alternatywą pod względem smaku, ale i świetnym sposobem na zadbanie o aspekt profilaktyki zdrowotnej.