Cukrów nie jesteśmy w stanie w 100% wyłączyć ze swojej codziennej diety. Ponadto są to węglowodany, które stanowią podstawowe źródło energii, więc muszą gościć w naszym jadłospisie. Warto jednak zadbać o to, by były odpowiednio dobrane i nie szkodziły naszemu zdrowiu, jak i sylwetce. Energia do zmagań z codziennymi obowiązkami powinna stanowić od 50 do 65% pozyskanych z cukrów, z kolei słodycze nie powinny dostarczać więcej, aniżeli 10% cukrów dziennie. Możemy mówić o cukrach wewnętrznych, które występują naturalnie w pożywieniu, jak cukrach zewnętrznych, czyli tych, które dodawane są do poszczególnych produktów. Warto pamiętać, że cukier choć daje energię, to wciąż zawiera puste kalorie. Złudnym wrażeniem jest również to, że na przykład brązowy cukier jest zdrowszy od białego. Zawiera w pewnych ilościach substancje mineralne, jednak ich ilość jest tak znikoma, że zastosowanie go sprzyja praktycznie tylko i wyłącznie większemu wydatkowi w sklepie. Brązowy cukier jest mniej kaloryczny od białego, przy czym i tutaj dajemy się często nabrać, bowiem jest również mniej słodki, więc stosujemy go automatycznie więcej. Jeśli już w naszej diecie goszczą cukry, niech będą zdrowymi, naturalnymi.