Na rynku produktów spożywczych znajdujemy całą gamę rozmaitych tłuszczów, w tym olejów. Zastanawiamy się często, który z nich jest najlepszym. Niestety wiele osób wciąż wybiera kierując się ceną zapominając o tym, iż wybór tłuszczu przeznaczonego chociażby do smażenia czy też sałatek, ma również ogromny wybór. Warto wybierać te, które powstają podczas pierwszego tłoczenia na zimno. Mają o wiele więcej wartości. Do sałatek, ale i do kanapek oraz rozmaitych dań idealnie sprawdza się olej lniany. Polecany jest także dla osób borykających się ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Wystarczy już 1 łyżka dziennie, by zadbać o swój organizm od wewnątrz. Jako dodatek sprawdza się doskonale, a jego smak choć specyficzny, jest przyjemny. Podobnie, jak i aromat. Oleje, w których dominują kwasy wielonienasycone powinny być stosowane tylko na zimno. Do smażenia najczęściej stosowane są oleje bogate z kolei w kwasy jednonienasycone określane, jako uniwersalne. Na przykład oliwa i olej rzepakowy. Jeśli zatem zależy nam na tym, by tłuszcz także spełniający swoją rolę w organizmie był jak najbardziej zdrowym, warto zwracać uwagę na to, co wybieramy, jak i poszukać informacji, który z wybranych tłuszczów, olejów, oliw i tym podobnych, nadaje się do konkretnego zastosowania.
Pozostałe wpisy:
Ostatnio czytane:
Płyny, a zdrowe odżywianie
W codziennej diecie należy zadbać o odpowiednią podaż płynów. Każdego dnia tracimy wbrew pozorom sporo wody. Tym bardziej w gorących porach, gdy organizm traci...
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcz nie kojarzy nam się z niczym dobrym. Niezależnie czy mamy na myśli ten odkładający się w postaci tkanki tłuszczowej niepożądanie uwypuklającej naszą sylwetkę,...