Czyraki ?lubią? się budować na owłosionych partiach ciała: skórze głowy, szyi, pach, okolic intymnych? oraz miejsc narażonych na pocieranie np. przez kołnierzyk od koszuli czy części biustonosza. Najpierw tworzy się bolesna grudka, która rośnie, nabrzmiewa, aby w końcu po około tygodniu pęknąć. Czyraki spowodowane są zwykle przez beztlenowe bakterie gronkowca złocistego lub paciorkowce. Bakterie wnikając do mieszka włosowego zaczynają się intensywnie namnażać, co powoduje stan zapalny ? rosnący guzek wypełnia się wydzieliną ropną lub ropą zmieszaną z krwią. Po pęknięciu i wycieku ropy rana goi się pozostawiając po sobie bliznę. Najbardziej narażone na powstawanie czyraków są osoby z obniżoną odpornością, cukrzycy, małe dzieci i osoby starsze. Czyraki, jako że są spowodowane przez bakterie mogą być zaraźliwe, wiec bardzo wskazane jest rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny (nie dzielenie się z domownikami np. ręcznikiem). Aby łagodzić skutki warto sięgnąć po medycynę naturalną. W przypadku czyraków pomocne będą kąpiele w 2% roztworze soli (siarczkowo-siarkowodorowe) a także okłady z warzyw (cebula, kapusta, nać z marchwi) a także okłady z siemienia lnianego czy kataplazmy z kozieradki.