Zapanowała moda na spożywanie zbóż, które niestety nie są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim ze względu na zawartość glutenu, który największe problemy z układem pokarmowym powoduje u osób wykazujących nań uczulenie. Zboża składają się przede wszystkim z szybko wchłaniających się węglowodanów. Zabijają zatem uczucie głodu na krótki czas, a do tego dostarczają sporo kalorii. Do tego w zbożach obecne są lektyny, czyli toksyny. Zaburzają gospodarkę energetyczną, uszkadzają jelita, wywołują stany zapalne oraz alergie. Kolejne toksyny, które w nich znajdujemy to saponiny powodujące rozrywanie czerwonych krwinek w organizmie. Kwas fitowy obniża możliwość wchłaniania witamin i mikroelementów z pożywienia. Do tego nie zawierają większość z niezbędnych organizmowi substancji odżywczych, bardzo łatwo uzależniają, jak i dla ich smaku konieczne jest zastosowanie soli, co skutkuje wysoką zawartością tej ostatniej. Generalnie uznane są za pokarmy nie sprzyjające zdrowemu żywieniu, stąd warto zastanowić się nad zastosowaniem alternatywnych produktów i wyłączeniem ich ze swojego codziennego jadłospisu.