Potrawy, jak i rozmaite produkty spożywcze, jakie kojarzą nam się ze zdrowym odżywianiem, znacznie rzadziej wywołują chęć, by w ogóle ich spróbować. Jednym z takich produktów są kiełki. W sklepach coraz częściej znaleźć możemy kiełki na przykład rzodkiewki, ale to dopiero początek długiej listy ów produktu, który nie zawsze gości na naszych talerzach, ze względu na smak. Jeśli jednak odpowiednio je przygotujemy, postawimy na zastosowanie w formie dodatku do sałatki, dania głównego bądź na przykład twarożku, są w stanie wydobyć smak, tudzież podkreślić go. A co najważniejsze, niosą ze sobą całe mnóstwo wartości odżywczych. Pośród wielu produktów, o których można spokojnie powiedzieć, iż gwarantują zdrowie i małą liczbę kalorii na naszych talerzach sprawdzają się właśnie nie zawsze doceniane kiełki. Warto przekonać się do ich smaku, jak i do tego, że z powodzeniem nadają się do przekąszania bezpośrednio po zakupie, jak i w formie dodatków do rozmaitych potraw. Dostaniemy je w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością, a coraz częściej w popularnych marketach. Najczęściej w specjalnych strefach wydzielonych dla produktów powszechnie nazywanych zdrowymi. Można również pokusić się o samodzielne wysianie kiełków domowym sposobem bądź zakupując specjalne urządzenie do tego celu.