Nie każdy z nas lubuje się w warzywach. Każdy jednak z pewnością jest w stanie włączyć do swojego jadłospisu choć kilka warzyw, dzięki którym jego dieta zostanie wzbogacona o sporą liczbę wartości odżywczych, witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wiedzieć, że warzywa nie dostarczają zbędnych kalorii, stąd można je spożywać praktycznie w dowolnej ilości. Powinny stanowić podstawę zdrowej diety, ponieważ poza witaminami dostarczają fitozwiązki oraz błonnik pokarmowy. Na swój sposób działają profilaktycznie, bowiem zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele schorzeń nowotworowych. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu, wpływają nadto na redukcję ryzyka wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, a także zawału serca. Najnowsze zalecenia mówią o zapotrzebowaniu na dziewięć porcji warzyw i owoców każdego dnia. Co ważne, warzywa mogą stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Sprawdzają się podczas każdego posiłku w zależności od tego, jak zostaną przygotowane. Równie dobrze mogą być czymś na kształt deseru. Należy zatem zadbać, by gościły w naszym codziennym jadłospisie.