Każdego dnia dostarczamy swojemu organizmowi szereg wartości odżywczych i określoną liczbę kalorii. Zarówno jeden, jak i drugi czynnik ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie fizyczne, jak i psychiczne. Warto zwracać uwagę na to, co gości na naszych talerzach, ponieważ od spożywanych produktów zależy nasza energia bądź jej brak. Sprawność i kondycja lub niezdolność do podejmowania nawet niewielkiego wysiłku fizycznego. I wiele innych korzyści lub niekorzyści wpływających na codzienne życie. Zasada, która sprawdza się od lat, to wielkość posiłków malejąca wraz z upływem dnia. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które ma dostarczyć energii i pobudzić do działania. Kolacja, jako ostatnia w ciągu dnia powinna ułatwiać zasypianie, być lekką, ale pozwalającą pozbyć się nieodpartego uczucia głodu. Należy także pamiętać o tym, że posiłek winno się kończyć spożywać mając uczucie lekkiego niedosytu. Przejadanie się nie prowadzi do niczego dobrego. Daje zgubne poczucie pełnego żołądka, który tak naprawdę staje się przepełnionym, a dalsze konsekwencje są nam dobrze znane. Czym innym jest bowiem kwestia najedzenia się, zwalczenia głodu, a czym innym przejadanie się, które w żadnym wypadku nie prowadzi do niczego dobrego.