Tłuszcz nie kojarzy nam się z niczym dobrym. Niezależnie czy mamy na myśli ten odkładający się w postaci tkanki tłuszczowej niepożądanie uwypuklającej naszą sylwetkę, czy też rozmawiamy o tłuszczach zawartych w pożywieniu. Warto jednak zwrócić uwagę, że to wciąż składnik, który musi gościć w naszym jadłospisie, ponieważ wnosi do organizmu niezbędne substancje odżywcze. Należy jednak stawiać na odpowiednią grupę tłuszczy, by nie przybierać na wadze, a zadbać odpowiednio o swój organizm od wewnątrz. Zdrowe tłuszcze umożliwiają transport wielu witamin w organizmie, chronią przed zimnem, chorobami, usprawniają myślenie, a to wciąż nie wszystko. Ze swojego jadłospisu należy wyłączyć te złe, a pośród nich znajdujemy tłuste mięso, nabiał bądź masło. Produkty zwierzęce dostarczające głównie niepożądanych tłuszczów nasyconych. Zdecydowanie bardziej wartościowe są te nienasycone i to one odgrywają rolę ochronną, zapewniając nam skuteczniejszą ochronę przed chorobami. Warto wybierać spośród tłustych ryb morskich, oliwy, oleju rzepakowego oraz orzechów. Co nie oznacza jednak, że można ów produktów spożywać do woli. Przesada w żadną stronę nie jest wskazana, bowiem to wciąż kalorie, które nie umkną uwadze naszemu ciału.