Najlepiej smakują nam te potrawy, które niekoniecznie przyrządzane są w zdrowy sposób. Mowa przede wszystkim o smażeniu. Trudno znaleźć osobę, która odmówiłaby schabowego, frytek, smażonych mięs i nie tylko. A to niestety i wysoka kaloryczność, jak i mało wartości odżywczych. Mamy jednak możliwość przyrządzania równie smacznych, a nawet smaczniejszych potraw w znacznie zdrowszy sposób. Jedną ze zdrowych alternatyw dla smażenia jest pieczenie. Możemy postawić z powodzeniem również na duszenie bądź gotowanie na parze. Każda z tych czynności jest możliwa do wykonania z zastosowaniem specjalnych urządzeń przeznaczonych do tych celów. Jeśli jednak nie pozwalają na to fundusze i brak miejsca w kuchni na dołożenie kolejnego urządzenia, można poradzić sobie innymi domowymi sposobami. Do gotowania na parze wystarczy nam garnek z wodą oraz specjalne woreczki, w których umieścimy na przykład mięso, a następnie zanurzymy je w gotującej się wodzie. Uzyskamy taki sam efekt, jak z zastosowaniem specjalnego urządzenia, a z pewnością będzie taniej, a nawet szybciej. Pieczenie i duszenie nie wymaga już szczególnych filozofii. Daje nadto szansę na wydobycie aromatu i smaku, który zostaje bezpowrotnie utracony chociażby podczas smażenia.
Pozostałe wpisy:
Ostatnio czytane:
Airmax Internet Lubliniec: Nowoczesne rozwiązania dla szybkiego dostępu do sieci
W dzisiejszym dynamicznym świecie, gdzie technologia stale się rozwija, dostęp do szybkiego i niezawodnego internetu stał się niezwykle istotny. Niezależnie od tego, czy jesteśmy...
Opieka medyczna dla pracowników – Żagań
Opieka medyczna dla pracowników to oferta bardzo wielu centrów i przychodni medycznych. Każdy pracodawca ma obowiązek zapewnienia takiej opieki swoim pracownikom, bo jest to...