Żywienie nierozerwalnie wiąże się z produktami GMO, które goszczą już na światowych rynkach, a nie brak im zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Produkty modyfikowane genetycznie mają bowiem szereg zalet, ale i nie są pozbawione wad. Na ich korzyść przemawia z pewnością możliwość uzyskania wyższych plonów, nawet przy hodowli prowadzonej na gorszych warunkach glebowych. Ponadto niekorzystne warunki klimatyczne nie stanowią przeszkody dla uprawiania roślin genetycznie modyfikowanych. Udoskonalony skład chemiczny takich produktów oferuje wyższą zawartość na przykład witaminy A, jak i mniejszą potrzebę korzystania z groźnych i szkodliwych pestycydów. Ponadto wiele z uzyskanych produktów wykazuje lepsze walory smakowe, jak i zapachowe. Taka żywność utrzymuje swoją świeżość przez długi czas. Wydawać by się zatem mogło, że to szereg korzyści i dlaczego by z nich nie skorzystać? Niestety już teraz mówi się o silnym działaniu alergizującym niektórych produktów modyfikowanych genetycznie, a ponadto nikt nie jest w stanie przewidzieć, jakie zmiany w organizmie będą zachodziły w przyszłości. GMO póki co nie może być zatem wyznacznikiem zdrowego odżywiania, ponieważ kryje się za nim zbyt wiele niepewności.

1 KOMENTARZ

  1. Naprawdę wiele interesujących teksów na stronie można przeczytać.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.