Zwykło się określać cukier, jako białą śmierć. Od dawna wiemy, że nadmierne spożycie cukrów nie jest korzystne. Sprzyja nadwadze, otyłości, a także rozmaitym schorzeniom w organizmie. Zapominamy jednak, że także sól idealnie pasuje do tego określenia. Zarówno jednego, jak i drugiego składnika nie jesteśmy w stanie całkowicie usunąć z naszego jadłospisu. Należy jednak przyglądać się temu, ile solimy i do jakich potraw stosujemy ów sól, ponieważ zapotrzebowanie organizmu względem niej jest bardzo niewielkie. Do tego zapominamy, że we wszystkich potrawach, jak i kupowanych produktach także jest zawarta. Sól wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie, sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego, a to wciąż nie wszystko. Należy maksymalnie ograniczyć jej stosowanie, co nie jest trudne, bowiem wiele produktów spożywczych, jak i poszczególnych potraw można z powodzeniem przyrządzać bez soli, nie tracąc na ich smaku oraz aromacie. Ponadto znajdziemy niemałą liczbę przypraw i kompozycji powstałych z połączenia różnych naturalnych dodatków, dzięki którym dana potrawa nie będzie mdłą, sprawi wrażenie, jakby była odpowiednio słoną, ale nie uświadczymy w niej nawet minimalnej zawartości soli.