Zwykło się określać cukier, jako białą śmierć. Od dawna wiemy, że nadmierne spożycie cukrów nie jest korzystne. Sprzyja nadwadze, otyłości, a także rozmaitym schorzeniom w organizmie. Zapominamy jednak, że także sól idealnie pasuje do tego określenia. Zarówno jednego, jak i drugiego składnika nie jesteśmy w stanie całkowicie usunąć z naszego jadłospisu. Należy jednak przyglądać się temu, ile solimy i do jakich potraw stosujemy ów sól, ponieważ zapotrzebowanie organizmu względem niej jest bardzo niewielkie. Do tego zapominamy, że we wszystkich potrawach, jak i kupowanych produktach także jest zawarta. Sól wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie, sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego, a to wciąż nie wszystko. Należy maksymalnie ograniczyć jej stosowanie, co nie jest trudne, bowiem wiele produktów spożywczych, jak i poszczególnych potraw można z powodzeniem przyrządzać bez soli, nie tracąc na ich smaku oraz aromacie. Ponadto znajdziemy niemałą liczbę przypraw i kompozycji powstałych z połączenia różnych naturalnych dodatków, dzięki którym dana potrawa nie będzie mdłą, sprawi wrażenie, jakby była odpowiednio słoną, ale nie uświadczymy w niej nawet minimalnej zawartości soli.
Pozostałe wpisy:
Ostatnio czytane:
Dlaczego zboża szkodzą?
Zapanowała moda na spożywanie zbóż, które niestety nie są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim ze względu na zawartość glutenu, który największe problemy z...
Neurochirurg Bydgoszcz
Szybkie udzielenie pomocy medycznej jest kluczowe dla uratowania zdrowia i życia poszkodowanych w wypadkach. W zależności od rodzaju obrażeń, konieczne może być angażowanie lekarzy...