Każdy kto zaczyna dbać o swoją dietę i chce się zdrowo odżywiać, przeważnie zaczyna od zakupów w sklepach ekologicznych. Niestety wielu producentów wykorzystuje naszą niewiedzę, jak i naiwność. Wypuszcza na rynek produkty, które nazywa ekologicznymi, a które z ekologią tak naprawdę nie mają wiele wspólnego. Jak zatem wybierać? Warto pamiętać, że produkty oznaczone, jako ekologiczne niosą ze sobą informację, iż były wytwarzane w sposób całkowicie naturalny. Powinny posiadać odpowiednie oznaczenia, certyfikaty jakości, które potwierdzają sposób, w jaki zostały wyprodukowane czy też wyhodowane. Potwierdzenie gwarantujące, że kupujemy produkt ekologiczny i zdrowy to ściśle określone oznaczenia, które z powodzeniem znajdziemy w sieci. Nie warto zatem brać pod uwagę jedynie ceny, ponieważ wciąż trafiamy na nieuczciwych sprzedawców, jak i hodowców, którzy kupują tanio konkretne produkty, na przykład warzywa, stosują praktyki w postaci przybrudzenia ziemią, wypolerowania dla nadania ładnego wyglądu i nabierają swoich klientów sprzedając dany produkt, jako ekologiczny. Ekologiczne nie jest równoznaczne jedynie z wyższą ceną i wyglądem odbiegającym od tego, co oferują pozostałe produkty goszczące na sklepowych półkach.