Osoby, które nie muszą uporczywie walczyć ze zbędnymi kilogramami, na co dzień nie przejmują się poziomem swojego cholesterolu. Niemała liczba osób ma jednak zgubne wrażenie, że szczupła sylwetka, wysportowane ciało i dobra kondycja sugeruje, iż poziom cholesterolu w naszym organizmie jest prawidłowy. Zapominamy jednak, że im wyższa waga, tym trudniej ustrzec się wysokiego poziomu cholesterolu, na jaki wskazują wykonane badania krwi, jednakże nie jest to regułą. Nawet szczupłe osoby winny zwracać uwagę na swój jadłospis. Tłuste, ciężkie i smażone potrawy podwyższają poziom cholesterolu powszechnie określanego, jako ?zły?. Ów frakcja stopniowo prowadzi do odkładania się tłuszczu także w naczyniach krwionośnych, a tym samym dochodzi do powolnego zatykania światła tętnic, powstawania blaszki miażdżycowej i miażdżycy. Potencjalnego zagrożenia zdrowia, a nawet życia. Gdy nasz cholesterol jest na zbyt wysokim poziomie, warto zamienić tłuste i smażone potrawy na gotowane oraz duszone bądź pieczone. Wyłączyć ze swojej diety wszelkiego rodzaju potrawy, które dostarczają ?pustych? kalorii i zbędnej ilości tłuszczu. Do tego w sklepach znajdziemy na przykład masła i margaryny do smarowania, pieczenia, jak i smażenia, które również zadbają choć w minimalnym stopniu o nasz poziom cholesterolu. Im zdrowsza dieta, tym lepiej.